pirmdiena, 2013. gada 15. aprīlis

TRAKĀS DIENAS


Pēc aculiecinieku stāstiem, Trako dienu laikā… Tiem, kas nezin, paskaidroju, Trakās dienas ir atlaižu laiks veikalā ,,Stockmann”. Tātad -  pirmajā akcijas dienā cienījama vecuma kundze iebrāzās veikalā kopā ar citiem iepirkšanās aktīvistiem atvēršanas brīdī 8.00 un 8.03 jau stāvēja pie kases ceturtajā stāvā ar trīs putekļsūcējiem. Aprēķināmie lielumi. Ar kādu ātrumu kundze skrēja pa elevatoru? Šis atrisināms vienkārši. Pati pārbaudīju, ka uzbraukšana ceturtajā stāvā aizņem tikai minūti. Bet pats grūtākais jautājums ir – kāda vella pēc vajadzīgi trīs putekļsūcēji?!
Ieslēdzu savu fantāzijas režīmu un redzu trīs pensionāres pie tējas tasēm žēlojamies par Dombrovski un par to, ka valstī vienreiz jāievieš kārtība. Te vecākā, Marija, nopūšas – eh, pašai ar’ nav viegli ieviest tīrību mājās. Ne vairs lāgā pieliekties, ne vairs pleķus saskatīt. Vecais putekļsūcējs ,,Raketa” jau kopš pagājušā gadsimta stāv aiz skapja, ar putekļiem nāvīgi aizrijies. Vidējā, Velta, lepojas, ka nopirkusi izcili smalku un dārgu brīnumlupatiņu – atliek pavicināt, visi netīrumi paši tajā saskrien. Pēcāk izskalo to ūdenī, un māja spīd un laistās. Jaunākā, Biruta, lielās, ka var visu dzīvokli četrāpus izložņāt. Katru putekli personīgi norāj, pirms noslīcina ūdensspainī. Te Velta, šitādu lielīšanos neciešot, izmet – ja jau tāda fiksa meitene, lai jau aizskrienot uz Trakajām dienām un visām nopērkot pa modernam putekļsūcējam. Esot trakas atlaides. Bet trakoti ātri jāskrien, jo preces būšot ierobežotā skaitā. Oi, Marija sapriecājas, taisni divdesmito gadu atliekot katru mēnesi pa dažam santīmiņam, lai tiktu pie jaunas putekļmašīnītes.  Arī Biruta piekrīt, ka derētu šāds pirkums. Skaļi neatzīstas, ka tā rāpošana pa grīdu aizņem divas ar pusi dienas… Tad nu Velta uzmundrinoši uzšauj ar savu brīnumlupatiņu pa Birutiņas stilbiem un tā jož uz lielveikalu…
Neizklausās diez ko ticami, vai ne? Ceru, ka jums ir saprātīgāks uzdevuma atminējums.
Skaidrs ir tikai viens – iepirkšanās ir kļuvusi par iecienītāko sporta veidu. Lai to veicinātu, veikali sacenšas dažādu akciju rīkošanā. Kas tik mums nav! Trakās dienas Stokmanītī, Mamutu dienas Rimčikā, Ķertās cenas Drogās. Mego veikalu tīkls aizņēmās trakuma ideju un ieviesa Trako trešdienu un Trako piektdienu savās bodītēs. Daži lielveikali no mums neatstājas pat pēc pusnakts, ieviešot iepirkšanās naktis. Bet mans ,,favorīts” ir Rimi Tudiš pīp laiks. Jēziņ, es gribētu būt klāt tajā reklāmistu sapulcē, kur viņi izdomāja šito saukli! Ko viņi pīpēja?! Vai dzēra brīnumdziru un uzkoda sēnes? Pēc gana oficiālas informācijas nosaukums balstās uz skaņu, kas veidojas, pircējam noliekot lielu preču iepakojumu uz kases lentes ( tudiš), kombinācijā ar skaņu, ko rada kases aparāts brīdī, kad prece tiek noskanēta (pīp). ??? Esot fantāzijas režīmā, varu saklausīt ,,pīp”, bet vai kāds šajā trakajā pasaulē ir dzirdējis ,,tudiš”? Kur viņi ko tādu ir saklausījuši? Vai nav trakums, ko?
Prātīgi dara tie jaunieši, kas dodas studēt psiholoģijas zinātnes. Trakums izplatās un glābjoša speciālista palīdzība noderēs. Protams, ja uz psihoterapeita pakalpojumiem arī būs akcijas cenas. Vai Trakās dienas. Ar reklāmas saukli: Jūties traki, Trakais? Nāc uz Trakajām dienām trako ārstniecības centrā! Trakas atlaides psihiatra pakalpojumiem! Trakajiem ieeja brīva (p.s.- par izeju gan jāmaksā).
Trakas dienas trakā pasaulē. Tā viš' i'.