pirmdiena, 2011. gada 21. novembris

VIESĪBU SPĒLES

Valsts svētku brīvdienās izdomāju viesību spēli gada noslēguma ballītēm.
Tātad. Spēles vadītājs iedomājas sevi par folkloras kongresa dalībnieku, kuram jākāpj tribīnē un jāapraksta kādas tautasdziesmas saturs, bet citiem spēles dalībniekiem tā jāuzmin.
Izmēģinam! Miniet pirmo mīkliņu.
Šajā dziesmā kāds vīrietis piedzīvo nepatīkamu atgadījumu ar kādu no saviem apģērba gabaliem, bet tajā visā vaino zirgu. Viņš pats negrib kāpt no zirga, lai paceltu nokritušo lietu, bet pieprasa, lai kāda no klātesošajām sievietēm lien zem kumeļa kājām un to viņam padod.
Kad viesi izbrēkājuši iespējamās versijas, varat parotaļāties ar viņu nerviem un pirms pareizās atbildes demonstrēt savu intelektu, gari pļāpājot par dziesmu, un velkot laiku kā spēlē ,,Paņem 100 000, ja vari". Piemēram, es reflektētu par to, kāpēc to muļķi, kas lien zem kumeļa sauc par godīgu mātesmeitu, bet tās saprātīgās, kuras negrib locīties neveikla tēviņa dēļ, tās apsaukā par vīzdegunēm. Par ko tā?! Vēl pievērsīsim uzmanību tam, kā šajā dziesmā tiek saglabāta intriga. Dziesma sākas - kumeliņi, kumeliņi, tu man kaunu padarīji. Mēs pēc šitā gribam ātrāk uzzināt, ko tas kumeļš nodarījis, bet nekā! Tālāk seko kaut kāds - trādi rīdi, rallalā! Velk garumā tāpat kā TV šovus, kur paredzētas dejas vai dziesmas, bet pa vidu ir tik daudz muldēšanas, ka atkal jāiet uz virtuvi pēc sviestmaizes, lai spētu sagaidīt nākamo priekšnesumu.
Kad ar savu pārgudrību esat nogurdinājuši iereibušo viesu prātus, varat pāriet pie otras mīklas.
Tā ir dziesma par putna spīdzināšanu. Nežēlīgs stāsts, bet ar jautru melodiju. Darbība notiek senajos laikos, kad nebija mobilo telefonu ar modinātājfunkciju. Tāpēc dzina pa ciemiem mājputnu, kuram katrā sētā bija jādzied. Iedomājieties, kā tas putniņš bija pārguris desmitajā sētiņā? Un katrā sētā jādzied trīs reizes! Pēc tādas skaņu dārdināšanas mobilajiem nosēstos baterija, bet nabaga gailītim vēl jāatgriežas pie savām vistām. Knapi dzīvs viņš aizvelkas mājās. Un kas tur? Tās klukstes jau mierā neliekas, dēj un kladzina, dēj un kladzina un vēl uz aplekšanu uzprasās. Gailīša žēl! Es raudu, kausoties ,,Kur tu teci, gailīti manu."
Trīs lietas, labas lietas. Tāpēc vēl viena.
Kas tā par tautasdziesmu, kas stāsta par starpdzimumu konfliktu, kur vīrietis prasa sievietei, lai tā apstrādā graudaugus un uzpilda viņa transportlīdzekli? Bet sieviete atsakās, jo šis vīrietis viņu intelektuāli neinteresē. Toties tādam, kas spētu apmierināt viņas prātiņu, tādam, kurš spētu sagādāt intelektuālo orgasmu, tādam vīrietim tautu meita gan auzas zirgam izsijās, gan benzīnu mersī salies.
Kad viesību dalībnieku prāti iesildījušies, izsludinam plātīšanās rotaļu, kurā uzvar tas, kas Ziemassvētku atlaižu laikā iegādājies visvairāk nekur nederīgu, bet nocenotu mantiņu.
Ticat vai nē, bet Ziemassvētku laiks tuvojas! Turamies braši!

2 komentāri:

  1. Saskaņā ar manis izlasītajām zināšanām, visas minētās tautas dziesmas ir par seksu! Vot tā :)!

    AtbildētDzēst
  2. Šis ir spoži! Aiva, absolūts bravo un publika manā personā gandrīz salauza krēslu sajūsmā. Kaķis nāca skatīties, ko es te tā smejos balsī. :)

    AtbildētDzēst