pirmdiena, 2012. gada 20. augusts

ASIŅAINAIS TV


Ir ļaudis, kuri seriālos meklē iespēju izķiķināties, smieties, smīkņāt, irgoties un hihināt, par ko var pārliecināties Inetas rakstos lestelela.blogspot.com , kur varat smelties info par komēdijseriāliem.
Es seriālos meklēju asinis un vardarbību. 
Ikdienā pārsmējusies un nosmaidījusies līka, ekrānā veros pēc skarbās ainās attēlotiem noziegumiem, kuru drūmos noslēpumus atklāj policijas vīri un sievas, kas nebaidās mērkt rokas asinīs un prātu nodziedzības šausmās.
Welcome to my world! Nomainiet smieklu asarās izmērcētos mutautiņus pret krietni lielākām lupatiņām. Tās izmantosiet ne asaru slaucīšanai, bet varēsiet uzmest sev uz galvas īpaši šausminošos skatos.

Iesākumā sadalīšu asinsstāstus divās lielās kaudzēs.
Pirmā ir piemērota ikvakara ieslīgšanai siltā dīvānā, lai uz nepilnu stundiņu, dzerot tēju un stūķējot māgā sviestmaizi, palūkotos uz līķiem un nomierinātu sevi, ka paši vēl aizvien esat dzīvi un drošībā. Varat būt pilnīgi pārliecināti, ka šīs kaudzes izstrādājumos brašie policisti atradīs neģēli un darīs to tik ātrā tempā, ka nepamanīsiet stāsta loģikas neesamību. Vislabāk šo grupu raksturo visu CSI ražošanas lielfirma. Lai  kurā pilsētā - Losandželosā, Ņujorkā, Maiami notiktu slepkavošana, vairāk uzmanības tiks pievērsts tam, lai izdomātu, kādā nu atkal interesantā un vēl nebijušā vietā atrast līķi.
Domās vizualizēju skatu - pie galda sēž pārguruši scenāristi un murmina - prostitūtas līķis naftas cisternā...
- Neder! Ir jau bijis.
- Asiņains pirksts smalka restorāna zupas šķīvī?
- Jau bijis vairākas reizes!!!
- Ko nu.. Oho! Mazs puisēns smilšukastē izrok pusi sievietes galvas!
- Ir bijis!!!! Vai tiešām neko orģinālu nevar izdomāt?!! Esat atlaisti!
Tā, lūk, tiem nabaga scenāristiem klājas.

Šāda tipa seriālā nav jāuzdod muļķīgi jautājumi - vai tiešām kriminālistikas laboratorijas darbinieki tiekas ar lieciniekiem un vada izmeklēšanu, u.c.? Atslābinieties un baudiet, kādu slepkavošanas veidu būs izdomājuši scenāristi un kādu feinu muziciņu būs piemeklējuši soundtreka meistari.
Labā ziņa - neģēlis tiks atrasts vienas sērijas laikā.
Kaudzītes virspusē uzmetu LIE TO ME, CLOSER, BODY OF PROOF - seriālus, kuriem vērtību notur scenārijā labi iestrādātu galveno lomu izcili atveidotāji.

Otrā kaudzē liekamas daudzsēriju TV filmas, kur lielu uzmanību velta galvenā varoņa raksturam, policijas darba niansēm un noziedznieka motivācijai. Klasisks piemērs būtu britu PRIME SUSPECT filmas, no jaunākajiem - dāņu THE KILLING (Forbrydelsen).
Ja nu vajadzība, abi pieminētie izstrādājumi noder sevis ievešanai kvalitatīvā depresijā, jo ar savu noskaņu pārliecina - ja domājat, ka ir patiesi slikti, nebēdājiet - būs vēl drūmāk, vēl bezcerīgāk.

Sakārojās paspēlēties, tāpēc no pirmās kaudzes izcelšu mazu atsevišķu čupiņu ar kriminālseriāliem, kur cīņu ar noziedzību cenšas padarīt skatītājiem jautru, tā teikt, divi vienā - var i' par neģēļiem pašausmināties, gan par izmeklēšanas meistaru jociņiem papriecāties.
Ja vēlaties veikt abas nodarbes vienā vakara stundā - rekomendēju seriālus CASTLE un BONES. Tie ir mani izklaides favorīti un ikvakara piedeva pie vakariņu galda. Vēl pie deserta var pievienot seriālu EUREKA, kur pārkāpumu izmeklēšanu atšķaida ar zinātnes dīvainīšiem, mačisku šerifu un mistisku pilsētiņu un - pavej - gatavs produkts, kura teksts pilns ar zinātniskiem terminiem, bet skatīšanās nesasprindzina nevienu no smadzeņu daivām! 

Uz dramaturģiskās laboratorijas galda pirmo liksim HOMELAND.


Gan tāpēc, ka 30.septembrī ies gaisā 2.sezona, gan tāpēc, ka šis bija mans pozitīvais pārsteigums. Maz asiņu un vardarbības, bet daudz emocionālas un intelektuālas spriedzes.
Vēlmi skatīties neraisīja ne treileris, ne seriāla apraksts, tikai ziņkārīga vēlme palūkot, par ko tik augsts novērtējums imdb.com, Emmy un Golden Globe balvu sarakstos.
Tā īsti savā varā seriāls paņēma tikai pēc otrās sērijas, bet tad nu tā, ka nevarēju vien sagaidīt, kad būs iespēja skatīties nākamo.
Tēlaini to varētu dēvēt - stāsts par diviem putniem ar salauztiem spārniem.
Seriāls ir ļoti noderīga skatāmviela dramaturgiem, jo pierāda, ka galvenajiem varoņiem nepietiek būt tikai kaislīgiem raksturiem, viņiem jābūt apsēstiem. Jābūt gataviem uz visu. Gandrīz visu. Un šis ,,gandrīz" ir atslēgas vārds tam, par ko ir vērts taisīt kino. Par tiem šaubu brīžiem, kad varonis apstājas savā apsēstībā un skrējienā uz mērķi un izdara izvēli par nākamo soli.
Negribas atstāstīt galveno varoņu biogrāfijas un izvēles, kas viņiem jāveic. Tās ir tik skarbas, ar kādām nevaram identificēties. Bet spējam līdzpārdzīvot, pateicoties aktieru tēlojumam un filmas radošās grupas spējai radīt spriedzi un parādīt to, kas slēpjas zem vārdiem un situācijām.

Liekam jaunu bildi iekšā!

PRIME SUSPECT



Ilgu gadu gaitā ( 1996 - 2006) tapināta filma turpinājumos ar izcilo Helēnu Mirrenu galvenajā lomā.
Domāta tādiem ļaudīm, kuri līdzīgi man, kādreiz vēlējušies strādāt policijā, bet nu vibrē pavisam citā zonā un, lai arī nenožēlo izvēli, tomēr labprāt pafantazē - kā būtu, ja būtu. Un man bija tā, ka šīs filmas uztvēru ļoti subjektīvi. Pilnībā identificējos ar izmeklēšanas darba meistari Tenisoni un ļoti, ļoti pārdzīvoju viņas veiksmes, kļūdas un sāpīgos zaudējumus.
Šis ir klasiska stila detektīvstāsts. Tas nozīmē - darbība nevirzās uz priekšu strauji un efektīgi, bet tiek pievērsta uzmanība detaļām - gan policijas izmeklēšanas darbā, gan tēlu motivācijā.
Te var redzēt pavisam citādu Londonu kā mūsu aizbraucēju - darbameklētāju stāstos. Tā ir drūma, bīstama un neatstāj daudz vietas jautriem atgadījumiem un lieliem sapņiem par gaišo nākotni.

2011.gadā ir uztapināts pakaļdarinājums amerikāņu stilā, kur mums cenšas iestāstīt, ka smukai blondīnei ir problēmas dzīvē un darbā. Ha. Ha. Aktrise Maria Bello nav slikta, bet nepārliecina.


Atsaucoties uz virsrakstu - ja nu kādam tiešām gribas peldēties asinīs ar TV palīdzību - iesaku TRUE BLOOD (izbaudiet 1.sezonu, par tālāko varat aizmirst) un SPARTACUS: VENGEANCE ( nav ieteicams personām ar vāju nervu sistēmu).


Tagadiņ iešu nomazgāt asiņainās rokas.
Turpinājums sekos! :)



3 komentāri:

  1. Hmmm...HOMELAND saki? Būsim skatīt.

    AtbildētDzēst
  2. Garšīgi sarakstīji! :)
    Bet es, bet es! Es sajutos patīkami veca un nesasprindzināti sirma, prātā apviļājot labpatiku par nesen noskatīto Downton Abbey.
    Katram, kā sacīt jāsaka, savs :)

    AtbildētDzēst
  3. Seriāli jau visādi, bet reizēm gribās pafantazēt, kā būtu ja būtu...:)
    http://tekstiteatrim.wordpress.com/2012/09/15/xfiles/

    AtbildētDzēst