trešdiena, 2013. gada 30. janvāris

ATKLĀTA VĒSTULE JĀNIM BALODIM PAR NACIONĀLĀS ATTĪSTĪBAS PLĀNU


Man nebija šaubu, ka izrāde būs laba.
Biļetes izpārdotas, recenzijas pozitīvas, nominācijas solīdas. Kādi vēl pierādījumi vajadzīgi?
Devos uz ,,Dirty Deal” ( paldies par telpu labiekārtošanu!) ar dažiem personīgiem jautājumiem.
Kāpēc tieši pats Jānis lasa savus tekstus?
Vai tam ir kāds sakars ar stand up un ja ir, tad ko man no tā būs mācīties?
Īsumā atbildes ir -
jā, tikai un vienīgi pašam Balodim bija jārunā šis teksts.
Jā, tam ir sakars ar stand up žanru. Ar to žanra virzienu, ko dēvē par politisko, kā piem. Dž.Kārlins. Pavej, te ir video angļu mēlē ar krievu subtitriem..



Protams, protams, Kārlins ir kā pipari pakaļā, bet Balodis ir pieklājīgs jauneklis no inteliģentas vides, kura lielākā atļaušanās ir pārvilkt bikses 100 skatītāju priekšā.
 ( Paldies, Jāni, vēroju ar interesi) J
Ko es ar to visu gribēju teikt? Stand up liela nozīme ir mākslinieka tēlam. Paštēlam vai izveidotam, nav svarīgi. Galvenais - lai tāds būtu un lai būtu tikai viņam raksturīga attieksme pret stāstīto. Tikai tad var panākt tādu efektu, kā D.Moran izrādē pagājšogad Rīgā, kad pietiek tikai uznākt ar sev raksturīgo vīna glāzi rokā, kad zāle jau gavilē un aiz smiekliem krīt no krēsliem.
Tieši tāpēc Jānis notur interesi par sevis teikto, jo tēls un teksts sader kā cimds ar roku, rada absolūto ticamību un izraisa līdzpārdzīvojumu.
Protams, kāds iebildīs, ka stand up ir komēdijas žanrs un tam skatītājiem jāsagādā smiekli. Jā, tā ir. Bet, mīļie skatītāji, ja žanrs ir politiski satīriskais, tas prasa no klausītājiem zināšanas par konkrēto materiālu un jomu, lai varētu tos jokus uztvert. Un tā nav ne Baloža, ne Sīļa problēma ( ha, te varētu sekot labs joks par putniem..) Jā, viņi kopā vicina spārnus lidojumam, bet daži skatītāji paliek ar kājelēm dubļos, jo māk tikai lamāt valdību, bet nesaspringst, lai lasītu dokumentus. Un kur nu vēl tāda extra – kā domāt par izlasīto. Ja tauta ir stulba, tā tiešām nav šo jauno ,,putnu” lieta.
Bet. Patīkams pārsteigums bija publika. Laikam tādi ļaudis ,,Dirty Deal Teatro” neapmeklē bieži. Un, lai arī smiekli atskanēja retumis, kopumā interese par stāstīto tika godam noturēta.

Paldies par izrādi! Un īpašs paldies par Keiva dziesmu finālā! :)



1 komentārs:

  1. Ō! Labi uzrakstīji. Ir gan informatīvi, gan interesanti! Paldies, bija prieks izlasīt! (Un feini arī, ka saites uz tiem video.)

    AtbildētDzēst