pirmdiena, 2012. gada 28. maijs

BAKU-VĪZIJA


Ja aprīļa sākumā latviešu TV skatītāji zināja, kā pareizi jāspēlē hokejs, tad mēneša beigās visi kļuva par popmūzikas ekspertiem. Ir tāds teiciens iz modernās folkloras - ja neesi paņirgājies par Eirovīziju, neesi īsts latvietis. Tāpēc ieņēmu pilsoņa cienīgu sēžu pie TV ekrāna, lai palūkotos pusfinālu, kā mūsu ļaužiem klāsies svešajā naftas zemē, un, jau pēc pirmā pusfināla priekšnesuma bija skaidrs, ka mūsējie nebūs sliktāki par Melnkalnes pārstāvi, jo vienkārši nav iespējams būt sliktākam par apaļīgu vīru, kas no vājas operas pāriet uz vēl vājāku repu, lai pavēstītu, ka viņiem tāpat kā mums - euro neuro, kas laikam nozīmē, ka naudas trūkums neļauj uzrakstīt labāku dziesmu. Diemžēl nākamie priekšnesumi bija krietni labāki, jo īpaši grieķu meitene, kura bija smuka un dejojot uzskatāmi demonstrēja slaidās kājas un šmaugo vidukli, un kratīja krūšu rajonu kā krīze Grieķijas ekonomiku. Vienīgā cerība, ka viņa neuzvarēs, balstījās uz eiropiešu līdzjūtību, kas izpaudīsies nebalsojot, jo uzvaras gadījumā, Eirovīzijas rīkošana varētu pavisam iznīcināt Grieķijas budžetu. Un tad - izšķirošais mirklis bija klāt! Latvija uznāca un, oi, pēc grieķu dančiem izskatījās masīva un stīva un ne operators, ne skatītāji nevarēja saprast, kura no līdzīgi zili tērptajām sievietēm ir soliste. Kur palika smukā melnā Annmarijas kleita, kas viņai bija atklāšanas pasākumā?! Ceru, ka to nospēra kāda skaudīga konkurente, cits seksīgā tērpa nevilkšanas attaisnojums ir nepieņemams. Pēc dziesmas es pāris minūtes ticēju, ka vismaz balss gan manai tautietei ir laba, bet šo cerību aizskaloja nākamā konkursante no Albānijas, kuras radīto skaņu spēks un diapazons iespaidoja vairāk kā viņas dīvainā frizūra.
Nežēlīgajā tīmekļa vidē ārzemju skatītāji komentēja, ka Krieviju pārstāv vecmāmiņas, bet Latviju māmuļas, kas izskatās kā iereibušas mājsaimnieces karaoke vakarā. Te nu gan gribas strīdēties pretī! Paši mēs varam ķengāties, sacenšoties ar piemeklētajām metaforām, bet svešiem ļaudīm neļausim, vai ne? Tāpēc izplatīju baumas, ka visas mūsu mākslinieku darbības ir saskaņotas ar starptautiskajiem aizdevējiem. Premjers Dombrovskis palūdza meitenes būt pieticīgas un neievērojamas, lai neuzvarētu un valstij nebūtu jārīko Eirovīzija 2013. Nostaigājiet pusfinālu un marš uz mājām, tāds bija valdības ieteikums. Tāpēc meitenes uzvilka kleitas tādā krāsā, lai nemanāmi saplūstu ar fonu un samazināja kustību amplitūdu, tāpat kā valdība apgraizīja budžetu.
Finālā uzvarēja zviedri. Tā viņiem vajag! Lai nu bagātie skandināvi tērējas! Kā raksta mediju eksperte S.Veinberga, no visām konkursa dziesmām 10 ir producējuši zviedri, varbūt tāpēc citas valstis sazvērējās pret viņiem un sabalsoja par Lorīnu?
Kad Latvijas ekonomika atkopsies, tad gan mēs parādīsim īsto šovu, kura scenāriju sarakstīs šīgada Kannu kinofestivāla scenāriju konkursa uzvarētājs Mārtiņš Slišāns un iestudēs Eiropas ietekmīgāko teātra personību desmitniekā iekļuvušais režisors Alvis Hermanis.
Mums ir ar ko lepoties!

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru